26 Nisan 2007

Milföyden Pırasalı Tepsi Böreği



Pırasa en çok sevdiğim sebzelerden bir tanesi zeytinyağlı yemeğini ve böreğini çok seviyorum...Dün akşam iş çıkışı ev gittiğimde h. sonu aldığım ama pişirmeye bir türlü fırsat bulamadığım pırasalar gözüme çarpınca börek yapmaya karar verdim.Nasıl yapıyim derken bu sefer biraz değişik olsun dedim ve tepsi böreği gibi yapmaya karar verdim.İşte tarifi


Malzemeler:

- 12 adet milföy yaprağı

- yarım kilo pırasa

- 2 orta boy domates

- bir çay kaşığı kara biber

- bir çay kaşığı tuz

- dilerseniz 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (ben kullanmadım)

- 2 yemek kaşığı sıvı yağ

- 1 yumurtanın sarısı

- çörekotu




Hazırlanışı:


- ilk önce böreğimizin içi malzemesini hazırlıyoruz bunun için pırasalarımızı ince ince doğruyoruz,domateslerimizi rendeliyoruz.

- bir tencerenin içine sıvı yağımızı koyduktan sonra domatesi ilave ederek biraz domateslerimizi pişiriyoruz daha sonra pırasalarımızıda ilave ederek arada bir karıştırmak süretiyle kavuruyoruz

- pırasalarımızın pişmesine yakın tuz ve karabiberide ilave ediyoruz ve iç malzememiz hazır olduktan sonra bir kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.

- 6 adet milföy yaprağımızı dikdörtgen olacak şekilde yan yana ve alt alta yerleştirdikten sonra kenarlarını birleştiriyoruz ve bir merdane yardımı ile tepsimizin büyüklüğünde açıyoruz

- açtığımız milföyü yağladığımız tepsimize yerleştiriyoruz

- üstüne hazırladığımız iç malzememizi her tarafa eşit gelecek şekilde koyuyoruz

- tekrar 6 adet milföy yaprağımızı tepsimizin büyüklüğünde açarak iç malzememizin üstüne yerleştiriyoruz

- bu işlemlerden sonra en üste yumurtanın sarısını bir fırça yardımıyla sürüyoruz ve çörekotu serpiyoruz

- böreğimizi 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dak. pişiriyoruz


Not: Ben mini fırın tepsisi kullandığım.Siz daha büyük bir tepside yapmak isterseniz milföy ve pırasa ölçüsünü tepsinizin büyüklüğüne göre artırmanız gerekir...

Ispanaklı Pasta

Malzemeler:

- 2 yumurta

- 1,5 su bardağı şeker

- 2 su bardağı un

- 1 paket kabartma tozu

- 1 paket vanilya

- yarım su bardağı sıvı yağ

- 250 gr. ıspanak

- 1 paket kremşanti


Hazırlanışı:


- ıspanakları bol suyla yıkadıktan sonra doğruyoruz ve tavada kavuruyoruz.Blenderla ıspanağımızı püre haline getiriyoruz.

- ayrı bir kapta önce şekerle yumurtayı iyice çırptıktan sonra un, sıvı yağ ,vanilya, kabartma tozu ve ıspanak püresinide ilave ederek çırpmaya devam ediyoruz.

- yağladığımız tepsimize (isteğinize göre yuvarlak ,kare) karışımımızı dökerek önceden ısıttığımız 180 derece fırında 25-30 dakika pişiriyoruz.

-kekimiz piştikten sonra vereceğimiz şekile uygun olarak kıyılarını biraz kesiyoruz ve bunu rondodan geçirerek un haline getiriyoruz.

- krem şantimizi üstündeki hazırlama önerisine uygun olarak hazırladıktan sonra kekimizin üstüne sürüyoruz

- ve en son krem şantinin üstünü un haline getirdiğimiz kek ile süslüyoruz.


Not :Unun 2 bardak olmasına özellikle dikkat ediyoruz çünkü 2 bardak un ile bile kekimiz çok yoğun bir kıvamda oluyor.Pişirirkende özellikle dikkat edelim çünkü kek çok çabuk pişiyor.