11 Mayıs 2007

Mercimek Köftesi




Mercimek köftesi çok sevdiğim ama yapabilirmiyim acaba diye düşündüğüm bir lezzetti..Ama ilk denemeden sonra çokta zor olmadığını anladım..



Malzemeler:


- 1 su bardağı kırmızı mercimek

- 2 su bardağı ince bulgur

- 1 litre su

- 2 sağon

- 1 çay bardağı yağ

- 1 yemek kaşığı biber salçası

- 2 yemek kaşığı domates salçası

- 1 tatlı kaşığı karabiber

- 1 çay bardağı sıcak su

- yarım demet maydanoz

- 1 demet taze soğan

- 1 tatlı kaşığı tuz

- istenirse pul biber




Hazırlanışı:


- mercimeğimizi kıyadıktan sonra 1 litre suyun içine koyarak ocağa alıyoruz mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatıyoruz

- mercimekler yeteri kadar kaynadıktan sonra içine ince bulguruda ilave ederek tenceremizin ağzını kapatıp 40-45 dakika bekletiyoruz.

- bu arada soğanımızı rendeledikten sonra yağı ve soğanı bir tavaya alarak soğanı öldürüyoruz.İçine salça ve karabiberi (istersek pul biberide) ilave ederek iyice karıştırıyoruz.sıcak suyuda ilave ederek karışımı bir taşım kaynatıyoruz

- bu karışımı bulgur ve mercimeğin içine katıyoruz

- yeşil soğan doğradıkyan sonra maydanozuda ince ince kıyıyoruz ve kenara alıyoruz

- bulgur ve mercimeğin içine tuzunuda ilave ederek 10 dak. yoğuruyoruz soğan ve maydanozuda ilave ederek bir süre daha yoğurduktan sonra istediğimiz şekli vererek servis tabağına yerleştiriyoruz


Not:Köfte harcı sulu olursa bir miktar daha bulgur ilave ederek suyunu çekmesini sağlıyabilirsiniz.