Malzemeler:
- 1 kilo ayva
- 1 kilo şeker
- 4 bardak su
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 4 bardak temiz içme suyunu bir tencereye koyarak ocağa koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz
- bu arada ayvalarımızın kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkarıyoruz ve rendenin büyük tarafı ile rendeliyoruz
- kaynayan suya ayvalara ilave ederek 10 dakika haşlıyoruz
- daha sonra şekeri ilave ederek şeker eriyene kadar tahta kaşık yardımı ile karıştırıyoruz
- şeker eriyince 50-55 dakika kaynamaya bırakıyoruz (ayvanın çekirdeklerinden 3-4 tane reçele atıyoruz renk vermesi için)
- reçelimiz istediğimiz kıvamı alınca ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz
- reçelimizi kavanozlara koyarak serin bir yerde muhafaza ediyoruz
- Marmelat ve reçelin kıvamını daha iyi tutturabilmek için içine 6-7 tane ayva çekirdeği atın
- Reçel yapılacak meyvanın taze olmasına dikkat edin
- Kullandığınız suyun temiz içeme suyu olmasına özen gösterin
- Karıştırmak için madeni kaşık yerine tahta kaşık kullanın
- Reçelin kıvamını anlamak için tahta kaşığın içinden çay kaşığı ile alarak test edin
- Çay tabağına akıtılan reçel tabakta kalarak akmıyor ise ,kıvamı olmuş demektir
- Reçel uzun süreli saklanırken hava almamasını sağlayın