15 Ekim 2007

Su Böreği

Su böreği tarifi de yine Manyas da yapılan,benim her zamanki gibi elimde fotoğraf makinesi karelemeye çalıştığım bir tarif...Hayatımda su böreği çok yedim ama gelin görün sorsanız nasıl yapıldığı hakkında en ufak bir bilgim yoktu :( ehh uygulamalı olarak öğrenmiş oldum.işte tarifimiz; 

 MALZEMELER:
  • yumurta
  • su
  • tuz
  • Aldığı kadar un
İçi İçin:
  • 1 kalıp beyaz peynir (300 gr.)
  • 1 demet maydanoz
  • tereyağ (yufkaların aralarını yağlamak için)
Hazırlanışı:
  • Derin bir kaba yumurta, tuz,su ve aldığı kadar elenmiş un konularak sertçe bir hamur yoğrulur ve 5 parçaya ayrılır.
  • Bezeler üzeri örtülü olarak 15- 20 dakika dinlendirilir.
  • Her parça unlanarak 2 mm. inceliğinde açılır. Bir tanesi yağlanmış tepsiye kenarlardan sarkacak şekilde yayılır.1 yufkada en üste kapatmak için kenara ayrılır.
  • Diğer 3 yufka dörde bölünerek kaynar tuzlu suda 1 dakika haşlanıp, soğuk su bulunan başka bir kaba alınır.Sonra hafifçe kurulanır.
  • Tepsiye büzgülü olarak serilip her defasında erimiş tereyağ gezdirilir.
  • Her kata peynirli iç konur. Diğer yufkalar da aynı şekilde serilip kenarlardan sarkan parça üzerine çevrilir.
  • Bolca yağlanıp fırında veya ocakta çevrilerek kızartılır.
Not: Su böreğinin ocakta çevrilerek yapılanı güzel olurmuş ama böyle bir imkanınız yok ise fırındada pişirebilirsiniz.