09 Kasım 2007

Tiramisu

Tiramisu İtalyan mutfağının bize kazandırdığı bir tatlı. Bu gün her evde en az bir kere yapılarak tadılmış bir tatlı bence...Geçen hafta sonu ilk tiramisu denemem başarısızlıkla sonuçlanmış olsa bile tiramisu yapmaya karar verdim, daha öncekinden tecrübe ederek tabi...Tarif çok eski bir sofra dergisinden..Pandispanya yerine kedidili bisküviyi de tercih ederek deneyebilirsiniz...Ben klasik tiramisudan biraz dışarı çıkmak için ara katına çok ince çekilmiş fındık koydum.. Malzemeler: Pandispanya için:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao
Pandispanyayı ıslatmak için:
  • 1 fincan sıcak su (çay fincanı)
  • 2 yemek kaşığı nescafe
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
Kreması için :
  • 4 su bardağı süt
  • 3 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket labne peynir (200 gr.)
Üzeri için:
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Tiramisunun ara katına koymak için yarım çay bardağı kırılmış fındık
Hazırlanışı:
  • Pandispanya için yumurtanın ak ve sarılarını ayrı ayrı kaplarda çırpıyoruz
  • Şekerin dörtte üçünü yumurtanın sarısıyla geri kalanı akıyla çırpıyoruz
  • iki karışımı bir araya kattıktan sonra un,vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek iyice çırpıyoruz ve kelepçeli kabıba koyarak 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz
  • Pandispanyamız soğuyana kadar krema için gereken malzemeleri (labne hariç) bir tencereye alarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.
  • Krema hazır olduktan sonra ocaktan alarak labne peyniri ilave ediyoruz ve bir çırpma teli yardımı ile labne peyniri muhallebiye yediriyoruz
  • Pandispanyayı ıslatmak için gereken malzemeleri karıştırarak her tarafını eşit olarak ıslatıyoruz
  • servis tabağına aldığımız pandispanyanın ilk katına kremanın bir kısmını koyduktan sonra üzerine çekilmiş fındık kırıklarını koyuyoruz ve diğer katı üstüne kapatarak kremayı üstüne yayıyoruz
  • en son bir süzgeç yardımı ile tiramisunun üzerine kakao serperek süslüyoruz.