09 Haziran 2008

Mercimekli Börek


Herkese iyi bir hafta diliyorum.
Bu hafta ilk tarifim mercimekli börek;bu böreği Sevgili yemekbahane Müge'nin blogunda görmüş ve deneyeceklerim arasına not etmiştim.Tarifi çok önce denemiş olmama rağmen fotoğrafını çekmeyi unuttuğum için sitemde yayınlayamamıştım.Geçtiğimiz hafta kız kardeşim "senin geçende yaptığın mercimekli böreğin tarfini banada versene" diyince fırsat bu fırsat dedim ve Berrin'in yaptığı böreklerin fotoğrafını çektim.Mercimekli böreğin yapılış aşamaları için Müge'nin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.İşte mercimekli böreğimiz..

Malzemeler:
  • 20 adet milföy (1 paket)
  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet soğan
  • sıvı yağ
  • tuz
  • karabiber
Üzeri için :
  • 1 yumurtanın sarısı
  • çörekotu
Hazırlanışı:
  • İlk önce böreğimizin iç malzemesini hazırlıyoruz,bunun için mercimekleri bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ilave ediyoruz ve mercimeklerimizi haşlıyoruz.
  • Haşladığımız mercimekleri süzerek kara suyunun çıkmasını sağlıyoruz
  • Ayrı bir tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız soğamı alarak soğanımızı kavuruyoruz.Daha sonra mercimeği ve baharatlarıda ilave ederek bir iki kere karıştırarak malzemeyi iyice karıştırıyoruz ve ocağımızın altını kapatıyoruz
  • Milföy yaprağımızın sağından ve solundan şeritler keserek en alt ve üstteki ilk şeritleri sandan gibi birleştiriyoruz.
  • Sandalın içine mercimekli harcı koyduktan sonra diğer şeritleri harcın üstüne gelecek şekilde birleştiriyoruz .
  • Üzerine yumurta sarısı sürerek çörekotu serptiğimiz böreklerimizi 180 derece fırında pişiriyoruz.
Not:Milföyle yapılan aşama biraz el oyaladığı için milföy hamurlarınızın ilk anda hepsini buzluktan çıkarmayın. 5 li yada 10 gruplar halinde yapmanızı tavsiye ediyorum.