09 Mart 2012

Açma (Ekmek yapma makinesinde)



Ekmek yapma makinesini ekmek yapmaktan çok mayalı hamur yoğurup mayalamak için kullandığımı fark ettim bu gün.Oldum olası hamur yoğurmaktan çok hoşlanmam bu yüzden ekmek yapma makinesi bu konuda benim için kurtarıcı durumunda  :) Tarif yine kırk fırın sitesinden , fakat ben bir iki değişiklik yaptım.Bu güne kadar denediğim en iyi açma tarifi diyebilirim.Ben üzerine her zamanki gibi sevdiğim için  bol susam serptim ama siz çörekotu da kullanabilirsiniz.

Malzemeler :


  • 3 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1,5 tatlı kaşığı instant maya 
  • 1 yumurta (çırpılmış)
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvı yağ 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
Üzeri için :
  • 1 yumurtanın sarısı 
  • susam yada çörekotu
Hazırlanışı:

Elde yapanlar için:
  • Un ,tuz ,şeker ve mayayı bir kapta karıştırdıktan sonra içerisine süt yumurta ,yoğurt ve sıvı yağı ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.
  • Hamurumuzun üzerini bir bezle örterek 1 saat mayalanması için bekletiyoruz.
  • Daha sonra hamurdan bezeler kopararak simit şekli vererek tepsiye aralıklarla diziyoruz.
  • Tepsinin üstüne yine bir bezle örterek yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.(Ben bu aşamada fırını 30 derecede çalıştırarak tepsiyi ılık fırına verdim ve böyle 15-20 dakika mayaladım )
  • En son açmaların üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam serpip 180 derece fırında pişiriyoruz.
Makinede yapanlar için

  • Ekmek yapma makinesinin haznesine önce süt,sıvıyağ,yoğurt,yumurtayı koyuyoruz daha sonra üzerine unu ilave ederek sıvıların üzerini kapatmış oluyoruz.
  • Farklı köşelere tuz ve şekeri de koyduktan sonra ortaya bir havuz açarak mayayı ilave ediyoruz.
  • Daha sonrasında makinenizin mayalı hamurlar yoğurma programını seçiyorsunuz.(benim makinem moulinex home bread 11 program oluyor.)
  • yoğurma ve mayalama işlemi bittikten sonra hamurdan bezeler kopararak simit şekli vererek tepsiye aralıklarla diziyoruz.
  • Tepsinin üstüne yine bir bezle örterek yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz.(Ben bu aşamada fırını 30 derecede çalıştırarak tepsiyi ılık fırına verdim ve böyle 15-20 dakika mayaladım) 
  • En son açmaların üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam serpip 180 derece fırında pişiriyoruz.