06 Kasım 2007

Çizik Börek

Milföy hamuruyla değişik şekiller vererek çeşit çeşit börekler yapmak mümkün...Ben nedense çok sıra dışı olmadığı sürece yufkayla yapılan börekleri sevmiyorum...Onun için tercihim milföyden yana...Çizik böreği her zaman hazırladığım pırasa içiyle yaptım..Pırasa böreğe çok yalışıyor bence... Malzemeler:
  • 15 adet milföy yaprağı
  • yarım kilo pırasa
  • 2 orta boy domates
  • bir çay kaşığı kara biber
  • bir çay kaşığı tuz
  • dilerseniz 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (ben kullanmadım)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
  • 1 yumurtanın sarısı
  • çörekotu
Hazırlanışı:
  • önce böreğimizin içi malzemesini hazırlıyoruz bunun için pırasalarımızı ince ince doğruyoruz,domateslerimizi rendeliyoruz.
  • bir tencerenin içine sıvı yağımızı koyduktan sonra domatesi ilave ederek biraz domateslerimizi pişiriyoruz daha sonra pırasalarımızıda ilave ederek arada bir karıştırmak süretiyle kavuruyoruz
  • pırasalarımızın pişmesine yakın tuz ve karabiberide ilave ediyoruz ve iç malzememiz hazır olduktan sonra bir kenara alıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Milföy karesini kuru bir zemine koyduktan aşağıdaki fotoğraftaki gibi yan yana üç çizik atıyoruz ve diğer yarısına iç malzememizi koyarak kapatıyoruz.Bütün milföy yaprakalrına aynı işlemi yapıyoruz
  • fırın tepsisine dizdiğimiz böreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otu serpiyoruz ve 180 derece fırında pişiriyoruz.
Not: Ben iç malzemesini önceden hazırlayıp yapacağım zamana göre ya derin dondurucuda yada buzdolabında muhafaza ediyorum. Milföylerin içerisine koyacağınız malzeme miktarı elde edeceğiniz börek sayısının farklılık göstermesine sebep olabilir.