14 Ağustos 2007

Tatil Dönüşü veeee TÜRK GECESİ(SAÇAKLI)

Tatil bitti yine burdayım....Kısa bir tatil oldu her sene 15 gün izne çıkardım ama bu sene iş yerindeki şartlar buna müsade etmedi...Olsun yinede bir hafta gezdin,dolaştım, dinlendim....En azından sabahları saat 8 de kalkmamış olmak bile güzeldi, çalışanlar bilir ne eziyettir o güzelim sabah uykusunu en güzel yerinde kesip kalkıp hazırlanıp işe gitmek...Tatilin ilk günlerinde eşimin Balıkesirde yaşayan ailesini ziyaretle geçti oradanda Çınarcık yakınlarındaki yazlığımıza gittik.Gerçi tatil dediğin en azından benim için şöyle ne yemek yapıcaksın,ne bulaşık, ne temizlik yani elini sıcak sudan soğuk suya sokmayacaksın,yediğin önünde yemediğin arkanda olacak, sen dağatacaksın gelip biri arkandan toplayacak :) yani bunun için arkadaşlar 5 yıldızlı bir otele gideceksin tatil yapacaksın süper....Neyse giden var gidemeyen var ben çok şikayet etmiyeyim ne demişler tatilin kötüsü olmaz...

TÜRK GECESİ

Döndüğümdeki ilk tarifim daha öncedende planladığım gibi Türk gecesi için olacaktı nitekimde öyle oldu ama bir farkla planladığım yemek bu değildi.

Bahsettiğim gibi tatilimizin ilk durağı Balıkesir manyastı ee manyasa gidilirde saçaklı yemeden dönülürmü..Annem (kayınvaldem) sağolsun gittiğimiz akşam yemeğe saçaklı yapmak için geçti mutfağa bende elimde fotoğraf makinem her ayrıntıyı elimden geldiğince karelemeye çalıştım...

İşte Türk Gecesine yakışır bir tarif : SAÇAKLI



Malzemeler:

  • 2 yumurta (yumurta sayısını kalabalık bir grup için yapacak isek çoğaltabiliriz)
  • un
  • tuz
  • su
  • tavuk (2 göğüs)

Hazırlanışı:

  • Hamurumuzu yoğurmadan önce ilk etapta tavuğumuzu bol suda haşlamak için ocağa alıyoruz.
  • tavuğumuz haşlanırken hamurumuz için gerekli olan yumurta, un ve tuzu derin bir kaba alarak kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.
  • daha sonra hamurumuzu ufak bezelere ayırıyoruz ve hafif unladığımız düz bir zeminde oklava yardımıyla yuvarlak şekil vererek açıyoruz


  • yuvarlak hamurumuzu ortadan ikiye bölerek rulo şeklinde sarıyoruzve bir bıcak yardımıyla 1 cm kalınlığında kesiyoruz
  • kestiğimiz şeritleri elimizle havalandırarak uzun şeritler elde ediyoruz
  • hamur bitene kadar bu işlemi tekrar ediyoruz ve yağladığımız fırın tepsisine hamurlarımızı yerleştirerek 180 derecede önceden ısıtılmış fırına kızarmaları için yerleştiriyoruz

  • hamurumuz iyice kızarıp hafif pembe bir hal alınca fırından çıkartıyoruz
  • bu arada haşlana tavuğumuzu bir kenara alarak suyunu bir süzgeç yardımıyla süzüyoruz ve tavuğumuzun suyunu fırından çıkardığımız hamurumuzun üstüne döküyoruz
  • tepsimizi hamurumuzun tavuk suyunu çekmesi için ocağın üstüne alarak orta hararetli ateşte dibinde çok az su kalana kadar kaynatıyoruz (bu işlemi isterseniz ocak yerine tepsinizi tekrar fırına vermek süretiylede yapabilirsiniz)


  • bu arada tavuğumuzu didikleyerek bir kenarda bekletiyoruz
  • hamurumuz istenilen kıvama geldikten sonra servis tabağına alıyoruz ve üstüne didiklediğimiz tavuklarıda koyarak servis yapıyoruz.