13 Kasım 2008

Mandalinalı Tart


Çok uzun süre önce aldığım tart kalıbını nihayet geçtiğimiz haftalarda deneme şansım oldu.Bir çok blogcu arkadaşımın sitesinde meyvalı tart tarifleri okuduktan sonra sevgili Hatice'nin yaptığı çilekli tartı yapmaya karar verdim.Fakat Hatice krema olarak dolgu kreması kullanınca krema arayışına girdim,  o konuda da sevgili Ufuk imdadıma yetişti ve Ufuk'a  ait meyvalı tartın kremasını kullandım.İki tarifin birleşiminde   denemenize deyeceğini düşündüğüm bir tart tarifi ortaya çıktı.Ben o gün evde sadece mandalina olduğu için tartı mandalinalı yaptım siz dilediğiniz meyvayı kullanabilirsiniz.İşte tarifimiz;

  Malzemeler: Tart hamuru için:
  • 3 adet yumurta
  • 7 çorba kaşığı şeker
  • 6 çorba kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı:
  • ilk önce yumurtanın sarıları ve beyazlarını ayrı kaplarda çırpıyoruz.
  • Kar haline gelen aklara şekeri ve vanilyayı ekledikten sonra çırpmaya devam ediyoruz.
  • yumurta sarılarını da bu karışıma ilave ettikten sonra sıvı yağ ,un ve k.tozunu da ilave ettikten sonra bir süre daha düşük hızda çırpıyoruz.
  • Karışımı tart kalıbına döktükten sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişiriyoruz.
  • Pişen tart ters çevirerek servis tabağına alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Tartımız soğurken bizde bu arada kremasını hazırlıyoruz bunun için;

  Krema için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı  tepeleme buğday nişastası
  • 1/2 paket vanilya
  • 1/2 paket krem şanti
  • 1/2 su bardağı süt ( krem şantiyi hazırlamak için )
Hazırlanışı:
  • İlk önce yarım paket kremşantiyi yarım su bardağı sütle çırparak kenara alıyoruz.
  • Daha sonra krema için gerekli malzemeleri vanilya hariç bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.
  • Pişen kremanın içine en son vanilyayı ilave ederek ocaktan alıyoruz.
  • Kremayı arada bir mikserle çırpmak süreti ile soğutuyoruz ve soğuduktan sonra içerisine krem şantiyide ilave ettikten sonra iyice çırpıyoruz.
  • krema hazır olduktan sonra tartımızın üzerine kremayı dökerek düzleştiriyoruz.
  • Üzerine mandalinaları diziyoruz.
  • Meyvaların kararmaması için iki kaşık süzme balı, 1 yemek kaşığı ılık su ile gevşetip yine fırça yardımı ile meyvelerin üstüne sürüyoruz.
Not:
  • Meyva olarak siz mevsim meyvalarından birini yada Ufuğun yaptığı gibi bir iki meyvayı bir arada kullanabilirsiniz.
  • Meyvaların kararmaması için ben Ufuk gibi ballı su hazırladım ama siz dilerseniz Hatice'nin yaptığı gibi tart jölesi kullanabilirsiniz.