26 Şubat 2008

Fellah Köftesi

 

Fellah köftesi de h. sonu davetimin ikinci tarifi.Pek çok blogcu arkadaşımın sitelerinde bu köfte tarifi mevcut ama sevgili Nino'nun tarifini kullandım.Nino bütün aşamaları fotoğraflayarak tarifi çok güzel anlatmış.Bende aynen uyguladım, tarif için Nino'nun sitesini ziyaret edebilirsiniz ama ben yine de yazmak istiyorum. Malzemeler:
  • 2 Su bardağı köftelik bulgur
  • 2 Su bardağı sıcak su
  • 1 Su bardağı un
  • 1 Yemek kaşığı salca
  • 1 Cay kaşığı kimyon
  • 1 Yemek kaşığı limonun suyu
  • Tuz
Sosu için:
  • 1 Yemek kaşığı nar eksisi
  • 3-4 Adet rendelenmiş domates
  • 3 Diş dövülmüş sarımsak
  • 1/2 Yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 Tatlı kaşığı domates salçası
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber
  • Maydanoz
  • Nane
  • Tuz
Hazırlanışı:
  • 2 bardak bulguru tencereye alin, uzerine 2 bardak kaynar suyu dokun ve tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika kabarması için bekleyin.
  • Bulgur kabardıktan sonra, 1 yemek kaşığı salca ve1 cay kaşığı kimyonu ilave edip, en az 15 dakika, ciğ köfte yoğurur gibi yoğurun.
  • Yoğurma islemi bittikten sonra 1 su bardağı unu icine dokun ve azar azar ilik su ilave ederek, kulak memesi kıvamından biraz daha kati bir hamur elde edin.
  • Hamur, kıvamına geldikten sonra, findik büyüklüğünde parcalar kopartıp, avucunuzda yuvarlayın ve işaret parmağınızla, hafifce uzerine bastırın.
  • Geniş bir tencereye su koyun, icine biraz tuz ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve suyu kaynatın.
  • Su kaynadıktan sonra, hazırladığınız köftelerin hepsini yavaşça, kaynayan suya dokun ve suyun tekrar kaynamasını bekleyin. Su kaynadıktan sonra, ocağı orta ısıya getirin ve 15-20 dakika, bu şekilde pisirin.
  • Köfteler pişerken sosunu hazırlayın. Sos icin yarim yemek kaşığı sivi yagda, 1 tatlı kaşığı domates salçasını kavurun ve rendelenmiş domatesleri ve dövülmüş sarımsakları ilave edin.
  • Pişmeye başlayınca nar eksisini ekleyin ve birkaç dakika daha pişirip, ocaktan alin.
  • Arzu ettiğiniz miktar tuz, karabiber, kırmızıbiber ve nane ekleyip, sosu karıştırın.
  • Köfteler piştikten sonra, suyunu suzun ve sosu köftelerin uzerine dokup, dikkatlice harmanlayın.
  • Sosla harmanlanan köfteleri, servis tabağına alin, biraz ilidiktan sonra, nane, kırmızıbiber ve kıyılmış maydanoz ile süsleyip, servis yapin.