25 Ocak 2012

Mini Pastane Sandviçleri (Ekmek Yapma Makinesinde)




Her ne kadar mini desem de benimkiler biraz orta boy oldu sanırım.Ama hani şu pastanelerde  onlu  paketlerde satılan mini sandviçler olurya  işte bu sandviçler onlardan :) Ekmek yapma makinemi ilk aldığım zamanlarda keşfettiğim kırk fırın ekmek adlı siteden bu tarif.Sitede pek çok ekmek ,mayalı poğaça ,çörek .sandviç tarifi var.Ben ilk olarak pastane usulu mayalı sandviç tarifini denedim.Evde ekmek yapmak isteyenlere tavsiyem bu siteye bir göz atın derim.İşte pastane usulu mayalı sandviçlerimiz.


Malzemeler:
  • 3 bardak + 2 silme çorba kaşığı un
  • silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya 
  • çorba kaşığı şeker
  • çorba kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 bardak su

Üzeri için:




  • 1 yumurta sarısı 

Hazırlanışı:


Elde Yapılışı: 



  • Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
  • Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
  • Daha sonra hamurdan bezeler kopararak elinizde yuvarlayın ve pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.(Ben orta boyda 12 adet beze elde ettim ama pastanelerdeki gibi mini yaptığınızda 15-16 adet elde edeceğinizi düşünüyorum.)
  • Nemli bir mutfak bezini sandviçlerin üzerine serinin ve 1 saat ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın
  • Mayalanmış sandviçlerin üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika, ya da üstleri pembeleşinceye kadar pişirin.


Makinede Yapılışı:


  • Makinenin ekmek pişirme haznesini  ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. 
  • Unu eleyerek sıvıları örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve şekeri unların hemen üstüne haznenin farklı   köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
  • Hamur yoğurma programını seçerek makineyi çalıştırın.(Moulinex 11 program)
  • Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu  kontrol edin. 
  • Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. 
  • Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.(Ben hiç un ilave etmedim bu ölçü yeterli geldi ama yinede kontrol etmekte fayda var)
  • Program bitiminde hamurdan bezeler kopararak elinizde yuvarlayın ve pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.(Ben orta boyda 12 adet beze elde ettim ama pastanelerdeki gibi mini yaptığınızda 15-16 adet elde edeceğinizi düşünüyorum.)
  • Nemli bir mutfak bezini sandviçlerin üzerine serinin ve 1 saat ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.
  • Mayalanmış sandviçlerin üzerine yumurta sarısı sürün. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika, ya da üstleri pembeleşinceye kadar pişirin