24 Ekim 2007

Kek Yapmanın Püf Noktaları Ve Üzümlü Çikolatalı Kek

Bir kaç gündür kek tarifleri, kekin yapılış ve pişiriliş aşamalarında nelere dikkat edilmeli gibi konularda araştırma yapıyorum.Herşey aslında kendime özel kek tarifleri oluşturmayı amaçlamamla başladı ve bu sayede pek çok şey öğrendim diyebiliriz. Kekin içine konulan belli başlı malzemeler var önemli olan bu malzemelerin hangi ölçülerde koyacağımız.Mesela ben içerisine yoğurt konulan kekleri pek sevmiyorum ve bu yüzden yaptığım keklere hiç yoğurt koymam.Çok yağlı kekleride pek tercih etmiyorum... Her yemekte olduğu gibi kek yaparkende dikkat edilmesi gereken püf noktaları var aslında bunlara kısaca değinir isek;
  • İlk olarak dikkat etmemiz gereken konu bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması.
  • Kuru malzemeler (un,kabartma tozu ,kakao vs.) mutlaka elenerek karışıma eklenmeliyiz
  • Bir başka püf noktası ise kekimizin yeterince kabarmasını istiyor isek bunun için şekerin iyice erimesini sağlamalıyız...
  • Önemli olan bir püf noktasıda kek yaparken yumurtanın akını ve sarısını ayrı ayrı çırptıktan sonra şekerin dörtte üçünü yumurtanın sarısıyla geri kalanınıda yumurtanın akıyla çırpmak.Buda önemli bir ayrıntı bence...
  • Kekinizi cevizli yapacak iseniz içerisini koyduğunuz yağ oranını bira düşürmekte fayda var çünkü cevizin yağı bu yağ eksiğini tamamlayacaktır...
  • Kekimizin içerisine katacağımız çikolata,meyva gibi şeyler un yada nişastaya bulandıktan sonra karışımın üzerine bırakmak en doğrusu olacaktır.
  • Kekimizi pişirme aşamasında ilk 20 dakika fırınımızın kapağını hiç açmıyoruz.
Kek yapmanın püf noktaları konusunda benim söyleyebileceklerim bu kadar eğer sizinde bu konuya katmak istedikleriniz var ise yorum kısmında bizimle paylaşmanızı istiyorum...Böylece bilmediklerimizi öğrenmiş oluruz... Kek konusunda kendime has tarifler oluşturuyorum demiştim yazımın başında buda ilk kek tarifim..Az yağlı üzümlü ve çikolatalı bir kek.Hem malzemesi az hemde her evde rahatlıkla bulunabilecek malzemelerden ve lezzetli.Yiyenler çok beğendi yarım günde bitti diyebilirim.İşte tarifimiz ;  
Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı kuru üzüm ve damla çikolata
Hazırlanışı:
  • İlk önce yumurtamızın sarılarıyla beyazlarını ayrı ayrı kaplara alıyoruz ve iyice çırpıyoruz.
  • daha sonra şekerin dörtte üçünü yumurtanın sarısı ile geri kalanınıda yumurtanın akıyla iyice çırpıyoruz ve iki karışımı birbirine katarak çırpmaya devam ediyoruz.
  • karışıma yağ eleyerek un , kabartma tozu ve vanilya ilave ediyoruz
  • iyice karıştırdıktan sonra yağladığımız kek kalıbımıza karışımın bir kısmını döküyoruz geri kalan kısmına kakaoyu ilave ederek bir spatula yardımı ile karıştırıyoruz.
  • üzüm ve çikolatayı una buladıktan sonra karışıma ilave ederek bir kez daha iyice karıştırıyoruz ve karışımı kalıba boşaltıyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında kekimizi pişiriyoruz.
Not: Ben çikolata ve üzümü karışımın içine ilave ettiğim için yine dibine çöktü ama sonra araştırdığıma göre karışımı kalıba boşalttıktan sonra en üste koyup biraz dağıtmak en doğrusuymuş.Yinede farklı deneyimleriniz var ise bilmek isterim...

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder