21 Kasım 2007

Ayva Reçeli

Hayatın tatları günlükte hafta sonu "Reçel Deyip Geçme" başlıklı yazımda Sema Temizkan'ın kitabından bahsetmiştim.Hafta sonu bende evdeki ayvalara değerlendirmek için ayva reçeli yapmaya karar verdim.Bu güne kadar reçel yapmamıştım ve açıkcasıda çok bilmiyordum reçel nasıl yapılır, nasıl bir kıvama gelince olduğunu anlarız vs.Aşağıdada sizinle paylaştığım Sema Temizkan'ın verdiği bir iki püf noktasından yola çıkarak ve biraz araştırma yaparak geçtim mutfağa...Aslında ölçüler her okuduğum tarifte değişiyordu kimi reçel yapımında 6 bardak su. kimi ise 2 bardak su kullanmış..Derken biraz kafam karıştı ama kendime göre biraz azaltıp biraz çoağltarak bir reçel yaptım..:))) İşte tarifim;

Malzemeler:
  • 1 kilo ayva
  • 1 kilo şeker
  • 4 bardak su
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
  • 4 bardak temiz içme suyunu bir tencereye koyarak ocağa koyuyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz
  • bu arada ayvalarımızın kabuklarını soyarak çekirdeklerini çıkarıyoruz ve rendenin büyük tarafı ile rendeliyoruz
  • kaynayan suya ayvalara ilave ederek 10 dakika haşlıyoruz
  • daha sonra şekeri ilave ederek şeker eriyene kadar tahta kaşık yardımı ile karıştırıyoruz
  • şeker eriyince 50-55 dakika kaynamaya bırakıyoruz (ayvanın çekirdeklerinden 3-4 tane reçele atıyoruz renk vermesi için)
  • reçelimiz istediğimiz kıvamı alınca ocaktan indirip soğumaya bırakıyoruz
  • reçelimizi kavanozlara koyarak serin bir yerde muhafaza ediyoruz
Sema Temizkan 'ın Reçel hakkında önerileri:
  • Marmelat ve reçelin kıvamını daha iyi tutturabilmek için içine 6-7 tane ayva çekirdeği atın
  • Reçel yapılacak meyvanın taze olmasına dikkat edin
  • Kullandığınız suyun temiz içeme suyu olmasına özen gösterin
  • Karıştırmak için madeni kaşık yerine tahta kaşık kullanın
  • Reçelin kıvamını anlamak için tahta kaşığın içinden çay kaşığı ile alarak test edin
  • Çay tabağına akıtılan reçel tabakta kalarak akmıyor ise ,kıvamı olmuş demektir
  • Reçel uzun süreli saklanırken hava almamasını sağlayın