13 Temmuz 2007

Zeytinyağlı Biber Dolması




Hani vardıya gözümüzde büyüttüğümüz , aslında hiç yapmadığımız ama önyargıyla zor olduğunu düşündüğümüz yemekler işte zeytinyağlı dolmalarda nedense benim için öyleydi geçen haftaya kadar :) yemeğe misafirlerim geleceği için yaz aylarında soğuk yemebilecek güzel bir zeytinyağlı dolma yapmaya karar verdim.İlk denememdi ama çok başarılıydı bence tadı kıvamı gayet yerinde olmuştu...Çokta kolay geldi bana nedense gözümde büyüttüğüm kadar değilmiş dedim kendi kendime :) Zeytinyağlı dolmayı çeşitli şekillerde yapanlar var kimisi içini çiğden yapıp fırında pişiriyor, kimiside içini pişirip tencerede ocakta pişiriyor..Ben annemden gördüğüm gibi yaptım yani önce içini pişirdim daha sonra dolmaları doldurup tencereye dizerek ocakta pişirdim..İşte tarifim;

Malzemeler:
  • 20 adet dolmalık biber
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1/3 su bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı su
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Karabiber
  • 2 adet küp şeker
  • Tuz
Hazırlanışı:
  • İlk önce dolmanın içini hazırlayoruz ; bunu için derin bir tencereye zeytinyağını alıp kızdırıyoruz.İçine çam fıstıklarını ve ince doğradığınız (ben rendelemeyi tercih ediyorum) kuru soğanları koyup fıstıklar koyulaşana kadar kavuruyoruz.
  • Pirinç yıkadıktan sonra bir süzgeç yardımıyla suyunu iyice süzdükten sonra pirinç,kuşüzümü, tuz, karabiberi tencereye ilave ederek pirinçler saydamlaşana kadar biraz daha kavuruyoruz.
  • Daha sonra 3 su bardağı su ve 2 adet küp şeker ekleyerek pilaç pişirir gibi dolmanın içini pişiriyoruz ve demlenmesi için bir süre bekliyoruz.
  • Ardından kıyılmış dereotu ve naneyi ekleyerek karıştırıyoruz ve işte dolmamızın içi malzemesi hazır.
  • İç malzememiz soğurken bizde dolmalarımızı ağız kısımlarını açıyoruz ve iyice yıkıyoruz.
  • Daha sonra dolma içini biberlerin içine dolduruyoruz ve domates dilimlerini ağızına kapak olarak kapatıyoruz.
  • Tencereye ağızları yukarıya gelecek gibi dolmalarımızı diziyoruz ve 1 bardak su ilave ederek dolmalarımızı pişiriyoruz.