13 Ocak 2009

Muharrem Ayı Ve Aşure




Bir kez daha Muharrem ayına kavuştuk. Muharrem ayı, kur'an-ı kerimde, kıymet verilen dört aydan biridir. Bu ayın en kıymetli gecesi de aşure gecesidir. Allahü teâlâ, birçok duâları aşure günü kabul etmiştir.Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi bir gelenektir.Bende bu geleneğe uyarak geçtiğimiz hafta aşure pişirdim.İşte tarifim ;
Malzemeler:
  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı fasulye
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı küçük doğranmış kayısı
  • 1 çay bardağı küçük doğranmış incir (ben sevmediğim için ilave etmedim)
  • 1 portakalın kabuğu
Üzeri için :
  • fındık
  • dözülmüş ceviz
  • nar
  • kuş üzümü
(Ben üstüne çok fazla şey koymayı sevmediğim için sadece cevizle süsledim)
Hazırlanışı:
  • Buğday , fasulye, nohut ve üzüm  bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatılır.
  • Ertesi gün nohut ve fasulye ayrı ayrı kaplarda haşlanır.
  • Buğday geniş bir tencereye  alındıktan sonra üzerine 1 litre su ilave edilir ve  buğdaylar iyice yumuşayana dek arasıra karıştırılarak pişirilir.
  • buğday piştikten sonra sırasıyla önce nohut ve fasulyeyi arkasından kuru üzüm ,kayısı ,incir,ve küçük doğranmış portakal kabuklarını ilave ediyoruz  ve 10-15  dak. daha kaynatıyoruz
  • Şekeri ilave ettikten sonra 10 dak. daha kaynatıyoruz.
  • En son aşuremizin kıvamını ayarlıyoruz  ve gerekiyor ise istediğimiz kadar  sıcak su ilave ediyoruz ve bir taşım kaynatarak aşurelerimizi servis tabaklarına alıyoruz.
  • Üzerini arzuya ve damak zevkimize göre nar,çekilmiş ceviz ,fındık , kuş üzümü ile süslüyoruz.