05 Mayıs 2008

Ispanaklı Gül Böreği


Herkese iyi haftalar..
Bu aralar tembelliğim üstümde, arşivdeki tariflerimle idare edeceğim sanırım bir süre daha :))
Ispanaklı gül böreği tarifi anneme ait.Hatırlarsınız h. sonu çay davetinde yer alıyordu ve yayınlanma sırasını bekliyordu :) İşte tarifimiz;

Malzemeler:
  • 1 kilo ıspanak
  • 2 adet soğan
  • 4 adet yufka
  • tuz
  • karabiber
  • sıvı yağ
  • süt
  • yumurta
  • çörekotu
Hazırlanışı:
  • ıspanakları iyice yıkadıktan sonra yapraklarının kıyıyoruz ve kenara alıyoruz
  • soğanları yemeklik doğradıktan sonra 2 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz
  • Daha sonra ıspanaklarıda ilave ederek ıspanakların rengi dönene kadar kavuruyoruz ve ocaktan alıyoruz.Tuz ve karabiberi de ilave ederek ıspanaklı harcı soğumaya bırakıyoruz
  • sıvı , süt ve yumurtyayı bir kaba alarak çırpıyoruz ve yufkaların üzerine sürmek için sos hazırlıyoruz
  • Yufkanın 1 tanesini tezgaha sererek fırça yardımıyla yufkanın her yerine sostan sürüyoruz.
  • yufkayı enine ve boyuna bölerek 4 eşit parça elde ediyoruz ve ıspanaklı harcı yufkanın geniş kısmına koyarak rulo gibi sarıyoruz.
  • Daha sonra da bir uçtan başlayarak her parçayı kendi etrafında sararak gül şekli elde ediyoruz
  • Bütün yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra fırın tepsisine dizdiğimiz böreklerimizin üzerine yumurta sarısı sürerek çörekotu serpiyoruz ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
Not:Ispanaklı harcın içerisine dilerseniz beyaz peynir yada karrulmuş kıyma ilave ederek farklı bir lezzet yakalayabilirsiniz.