28 Şubat 2008

H.Sonu Daveti ve Erişteli Mercimek Çorbası

Herkese iyi bir hafta diliyorum..
Cumartesi günü yemeğe misafirlerim vardı ve ben çok uzun zamandır evde misafir ağırlamadığımı fark ettim.Hazırlıklar hafta başında başlamıştı bende, nasıl bir menü hazırlasam diye 3 gün düşündüm desem yalan olmaz :)) iki üç kez menüyü değiştirdim ve sonunda içime sinen bir menüye karar verdim.Hafta sonuna ait menü ve ilk tarifimiz Erişteli Mercimek Çorbası;
Menü:
Erişteli Mercimek Çorbası
Sebzeli Soslu Fırın Tavuk
Zeytinyağlı Biber Dolması
Fellah Köftesi
Gökküşağı Pilavı (Nohut koymadan hazırladım)
Çoban Salata
Çikolata Soslu Elmalı Tatlı
 

Erişteli Mercimek Çorbası

Bu çorbayı severim ama hiç yapmamıştım.İnternette bu çorbaya ait pek çok tarif okuduktan sonra kendime göre bir tarif oluşturarak hazırladım çorbayı işte benim tarifim;
Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 adet dometes
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 büyük boy soğan
  • 1,5 su bardağı erişte
  • 2 litre et suyu (yoksa 1 et suyu tablet)
  • 1 çay kaşığı nane
  • tuz
Hazırlanışı:
  • İlk önce mercimeğimizi bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su koyuyoruz ve mercimeklerimizi haşlıyoruz.Haşlanan mercimekleri süzgeçe alarak iyice yıkıyoruz ve kenara alıyoruz.
  • Soğan ve domateslerimizi rendeliyoruz.Derin bir tencereye koyduğumuz sıvı yağda önce soğanları bir süre kavurduktan sonra rendelediğimiz dometesleri, salçayı ve naneyide ilave ederek kavuruyoruz.
  • Daha sonra 2 litre et suyunu ve yeşil mercimekleri ilave ederek çorbamızı kaynamaya bırakıyoruz.
  • Çorbamız kaynadıktan sonra erişteyide ilave ederek eriştelerimiz yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Çikolata Soslu Elmalı Tatlı

İşte h.sonu davetinin son tarifi yani tatlımız.Bu haftaki p. d. çay saati etkinliği sahibine kolaylıklar diliyorum.İşte tarifimiz;

Malzemeler:
  • 5 adet elma
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz
Muhallebi için:



  • 1 kg süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Çikolatalı sos için her zamanki kalsik çikolatalı sos tarifimi kullandım işte burda...Üzeri için çikolatalı şekerleme,hindistan cevizi ve toz antep fıstık kullandım.


Hazırlanışı:
  • öncelikle tatlımızın elmalarını pişiriyoruz, bunun için elmalarımızın kabuklarını soyduktan sonra rendeliyoruz.Rendelediğimiz elmaları bir tavaya alarak üzerine şekeri ilave ettikten sonra pişiriyoruz.Pişen elmalara tarcın ve cevizide ekledikten sonra iyice karıştırarak soğuması için kenara alıyoruz.
  • Daha sonra kremşanti ve vanilya hariç bütün malzemeyi muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz.
  • en son ocaktan alarak krem şantiyi ve vanilyayı ekledikten sonra mikser yardımıyla 5-10 dakika çırpıyoruz.
  • Hazırladığımız muhallebiyi kuplara paylaştırdıktan sonra üzerine elmalı karışımdan birer yemek kaşığı koyduktan sonra en üste çikolatalı sos döküyoruz ve dilediğimiz gibi süslüyoruz.