Bu h. sonu biraz yorucu olsada güzel geçti benim için.Cumartesi günün yarısını evde diğer yarısınıda hem kendim hemde evin ihtiyaçları için alışverişte geçirdim.Pazar günü ise daha güzel geçti kuzenlerimle birlikte güneşli bir pazar gününü geçirmek için dedemin rivadaki yazlığına gittik.Çaylar içildi,sohbetler edildi,mangallar yakıldı ,yemekler yendi ve bir hafta sonuda böyle geçti...Cumartesi günü tarifini portakal ağacından aldığım ama denemeye bir türlü ne fırsat ne de cesaret bulamadığım elmalı tartı yaptım.Hamurunu tutturabilirmiyim diyeydi cesaretsizliğim...Nitekimde hamuru yoğurmaya başladığım ilk dakikalar olmuyacak bu hamur diyede geçirdim içimden...Ama sonra baktımki yavaş yavaş topalnmaya başladı hamur ve çokta güzel oldu merdaneylede rahatça açılacak duruma geldi.Denemenizi tavsiye ediyor ve tarifini veriyorum
Malzemeler:
Hamuru için:
- 2,5 su bardağı un
- 150 gr margarin
- yarım su bardağı toz şeker
- yarım paketten biraz fazla kabartma tozu
- 2 yumurtanın sarısı
içi için:
- 3 orta boy elma
- yarım su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Hazrlanışı:
- tartımızın ilk önce iç malzemesini hazırlıyoruz.Bunun için elmelerımızı rendeledikten sonra şekerle birlikte bir tavaya alarak pişiriyoruz
- pişirdiğimiz elmalarımızın içine iri dövülmüş cevizlerimizi ve tarçınımızıda ilave ederek iyice karıştırıyoruz ve soğuması için kenara alıyoruz
-daha sonra tartımızın hamuru için gereken bütün malzemeyi derin bir kaba koyarak iyice yoğuruyoruz.
- hamurumuzdan biraz koparttıktan sonra (bu hamuru tartımızın üzerine kafes yapmak için kullanıcaz) diğere parçayı bir merdaneyle tart kalıbımıza göre açıyoruz (ben 25 cm. çapında yuvarlak borcam kullandım ki bu tarif için en ideal olanı bu bence) ve hamurun kenarlarını hafifçe yüksekltiyoruz.
- hazırladığımız elmalı harcımızı hamurun üzerine yayıyoruz ve kalan hamuru merdaneyle oldukça ince açıyoruz. Yarım cm. genişliğinde şeritler kesiyoruz ve bu şeritleri elmaların üzerine bir kafes örecek şekilde yerleştiriyoruz.
- ve tartımızı önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz.
Veee Rivada çektiğim bir iki resim....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder